Manastirea Adormirea Maicii Domnului - Izvoru Muresului o candela aprinsa in inima Transilvaniei
La poalele Masivului Hasmasul Mare, pe DN 12, la aproape 40 de kilometri de Miercurea Ciuc se afla manastirea Izvoru Mures. O manastire foarte frumoasa situata la aproape 900 de metri altitudine, intr-un cadru natural minunat, strajuit de o parte si de alta de brazi. Manastirea a fost intemeiata in 1996 dupa "Schimbarea la Fata", cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Maica Stareta: "Avem corpul de chilii, o cladire foarte frumoasa, poate ca suntem singura manastire din tara daca nu si din lume cu atata pictura, toate holurile sunt pictate, avem pictati sfintii romani, avem un sinaxar al sfintilor de peste tot anul, in stil neobizantin, toate cladirile sunt noi, sunt frumoase, la fel zidurile, imprejmuirile, este o manastire noua dar avand de toate ca o manastire din trecut de sute de ani."
Manastirea Fagetel
Manastirea Fagetel - manastirea credinciosilor de pe valea Ghimesului si de pe valea Trotusului, o manastire a trecatorilor
Drumul o ia la vale, pripit, dupa ce a urcat pana pe culmile cetoase ale muntilor. Te afli in pasul Ghimes, care leaga Ardealul de Moldova, strapungand muntii spre Rasarit, la Moinesti. De indata ce incepi coborarea si iesi din ceturi, pe panglica soselei te intampina o bisericuta. Este - limpede! - loc de odihna, dar si de popas sufletesc. Pe cateva laturi te intampina ziduri inalte, din piatra, semanand exact cu cele de la manastirea Izvorul Muresului.
Manastirea Sfantul Prooroc Ilie din Toplita
Manastirea Sfantul Prooroc Ilie din Toplita - Ctitorie a primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Dr. Elie Miron Cristea
Situata intr-o splendida gradina, a carei frumusete naturala a fost desavarsita de-a lungul timpului de catre harnicii ei vietuitori, Manastirea din Toplita continua traditia spiritualitatii romanesti de pe aceste meleaguri de la poalele Calimanilor.
Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus
Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus
Aflata pe valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras, este renumita ca loc de reculegere, mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest locas sfant. Poporul roman, care s-a nascut crestin, are prin aceasta manastire, ca si prin celelalte 250 manastiri ortodoxe din Romania, cea mai trainica punte de legatura a tuturor romanilor, de-o parte si de alta a Carpatilor.
Manastirea Cartisoara
Manastirea Cartisoara
Au infipt biserica si tricolorul intr-un tapsan, la poalele Muntilor Fagaras. Crestele albite, in care se rasfrange unda Oltului, fumega la o aruncatura de bat.
Manastirea Afteia
Manastirea Afteia
Zbuciumata istorie a Manastirii Afteia este marcata de personalitatea Cuviosului Sofronie care si-a inchinat viata luptei pentru apararea ortodoxiei in Transilvania. Dupa a doua daramare a schitului (1786–1788), terenul vetrei manastiresti de la Plaisor a ajuns in posesia unor locuitori, primul fiind Trifan Suvaina din Cioara, iar ultimul, Salomia Pop (Prodan) din Purcaretiu. La sfarsitul sec.al XVIII-lea, fiind necesar sa se inlocuiasca biserica din satul Cioara, (atestata de conscriptia lui Bukow cu 138 de familii ortodoxe), cu materialul recuperat de la lacasul distrus in 1786–1788, se construieste in cimitirul vechi monumentul de astazi.